Sajtóközlemény a Co-AGE ATHU123 projektről

 

 

Gondoskodó Hálózatok – „Co-AGE” egy EU-projekt az idősbarát közösségek támogatására az osztrák-magyar határmenti térségben

 

Számos idős ember él idősotthonban, szorul intézményi idősápolásra vagy saját otthonaiban családtagjaik vagy ápolók gondoskodnak róluk. Nem mindenhol van azonban elég képzett szakember és gondozó létesítmény, különösen az Ausztria és Magyarország közötti határvidéken érezhető a megfelelő infrastruktúra hiánya. Ezen felül egyre több fiatal hagyja el a régiót és költözik nagyvárosokba. Ezáltal a régióban egyre nő az idős generáció aránya és egyre többen maradnak egyedül, hozzátartozók nélkül, akik hosszú távon ápolni és gondoskodni tudnának róluk. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján elmondható, hogy az idősek életminősége saját otthonaikban kifejezetten magas. Ezért a közösségeknek arra kell törekedniük, hogy az idős emberek a lehető leghosszabb ideig önállóan élhessenek saját otthonaikban és a jövőben a szolgáltatásokat is ehhez kell igazítani.

 

Ezt a célt tűzte ki a határon átnyúló EU-s projekt, a Co-AGE is, mely a Graz-Seckau-i Püspökség vezetésével jött létre olyan partnerek részvételével, mint a BFI Burgenland továbbképző intézmény, a Chance B szociális szervezet, a Soproni Evangélikus Egyházközség, illetve a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatért Alapítvány. A projekt célja idősbarát és gondoskodó közösségek kialakítása a térségben. A „Co” a kooperációt jelenti, hiszen a projekt a céljait a szakmai szervezetek és az önkéntesek szoros együttműködése, hálózatba szervezése révén valósítja meg. Az idős emberek gondozási rendszerének hiányosságai kiküszöbölhetőek e hálózatépítés révén, és a célzott intézkedések javítják a közösségek idősbarát jellegét is. A COVID-19 idején ez még fontosabb, mint valaha: az önkéntes szolidáris tevékenységek, valamint a szomszédok, akik gondoskodnak egymásról, megfelelő információkkal látják el egymást és támogatást nyújtanak másoknak, megakadályozzák a társadalmi kirekesztést és a további elszigetelődést.

 

A Co-AGE a határ menti régióban élő idős emberek és családtagjaik jólétének és életminőségének javítására és növelésére összpontosít. E cél elérése érdekében a helyi igények és adottságok figyelembevételével, valamint az érintett szereplők bevonásával jönnek létre a gondoskodó közösségek létrehozását célzó keretfeltételek és integráló megoldási modellek.

Ezen megoldások fenntarthatóságát az úgynevezett bizalmi munkatársak képzése révén biztosítja a projekt, akik a Co-AGE keretein belül koordinálják majd a gondoskodó közösségeket. "A bizalmi munkatársak a projekt „nagykövetei", információs és kommunikációs tevékenységeikkel hidat képeznek a közösség feladatai és a szociális szolgáltatók által nyújtott szolgáltatások között. Feladatuk a lehetőségeket mindenki számára láthatóvá tenni.” - mondja Martina Linzer projektvezető.

A kétoldalú modell kidolgozása megteremti a határokon átnyúló önkéntesség szervezeti keretét, amely a válságok és világjárványokkal szembeni ellenálló képességet is növeli.

A Co-AGE projekt a közösségi médiamegoldások, valamint a szakmai- és a kommunikációs tevékenységek révén mozgósítja a határ menti térség lakosságát, különösen az idősödőket.

A „virtuális faluterek” Facebook közösségek útján jönnek majd létre a kiválasztott 20 Co-AGE közösségben, ahol az információkhoz közvetlenül férnek hozzá a csoport tagjai.

"A sikeres együttélés szempontjából kulcsfontosságú, hogy a közösséget ne bénítsa meg a vírustól való félelem, hanem lépésről lépésre szálljon szembe a kor új kihívásával, erős hittel, az emberiség iránti bizalommal és pozitív hozzáállással “- mondja Linzer.

 

Minden érdeklődőt szeretettel meghívunk a 2020. október 21-én Vorau apátságban tartandó konferenciára (lásd alább).

 

Kapcsolat:

Név: Hutkainé Burián Zsófia, Krisch András

Szervezet: Soproni Evangélikus Egyházközség

Email: interreg.sopron@gmail.com

Telefon: 99/324-651

https://www.facebook.com/CoAGE.Interreg/

https://www.interreg-athu.eu/coage/

 

Co-AGE Konferencia 2020. október 21-én a voraui apátságban

Program

 

9:30: A résztvevők érkezése

10:00 – 10:45: Üdvözlés, lelki ráhangolódás és Co-AGE mérföldkövek bemutatása

11:00 – 11:45: Ambient Assisted Living (Beágyazott rendszerek alkalmazása az életminőség javítása érdekében): Heimo Oesterreicher

11:50 – 12:20: a Co-AGE közösségek, valamint az idősbarát közösségek bemutatása jó gyakorlatokon keresztül (Peter Csizmar, IP- Center)

12:30 óra: déli ima és ebéd

14:00 – 15:30: Témák szerinti csoportok előadásai

1. téma: önkéntes munka

2. téma: Keresztény értékek az idősebb emberek gondozásában

3. téma: Az AT-HU határon átnyúló együttműködésben rejlő esélyek és lehetőségek

15:30 – 16:00: Összegzés és a konferencia lezárása

 

A konferencián német-magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk.

Jelentkezés az alábbi email címen 2020. október 10-ig:

A rendezvényre ingyenes buszt indítunk Sopronból illetve Szombathelyről, amennyiben igénybe venné, kérem jelezze – neve és a település megadásával – a következő emailcímen:

A Co-AGE projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja.