Isten szeretetének ajtaja nem zárult be! – Püspökeink karácsonyi pásztorlevele

Karácsony közeledtével a Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa újabb pásztorlevelet adott ki a gyülekezeteknek.

 

Kedves Testvérek!

2020-as esztendő az emberi tervek felborulásának éve. Az esztendő elején azonosították az új típusú koronavírust, ami világhódító útra indult. Átrendezte, lelassította a gazdaságot, felforgatta hétköznapjainkat és ünnepeinket, beleértve az egyházi élet is.  A vírus szinte követhetetlenül futott szét valamennyi kontinensen, miközben az máig nem ismert, hogy bizonyos embereket miért nem betegít meg, amikor másokat súlyosan megkínoz, és sokan sajnos bele is halnak. A fájdalmas valóság az apokaliptikus próféciák szavait is felhozza bennünk: „az egyik felvétetik, a másik otthagyatik…” (Mt 24,40).

A legtöbben nem éltünk még meg olyan időt, amikor a templomok nagy ünnepeken zárva voltak, vagy jobb esetben is csak résnyire nyitva. Soha ne feledjük, nem Isten szeretetének ajtaja zárult be! Az örömhír idén is szól, sokféle csatornán elérhető, meghallgatható. Keressük és ragadjuk meg az igehallgatás alkalmait!

Az első karácsonyon az angyalok így szóltak a pásztorokhoz: „Ne féljetek, mert íme hirdetek nektek nagy örömet, amely az egész nép öröme lesz…” (Lk 2,10).

Kétezer éve szól ez a bátorítás, hogy ne féljetek, de idén más csengése van.

Karácsony éppen azt üzeni nekünk, hogy az Isten segítséget nyújt a bajban lévő embernek. Olyasmit old meg, amit az ember nem tud, olyasmit tesz elérhetővé, amire az ember saját erejéből képtelen.

„Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus a Dávid városában…” (Lk 2,11).

A rendkívüli körülmények miatt az idei karácsony nem lehet olyan, mint a korábbiak. Sajnos időközben az ember nem csak a teremtett világot, de a karácsonyi hagyományokat is átalakította. Kísértéssé vált, hogy Jézus születésének ünneplése helyett a mértéktelen fogyasztás kerüljön középpontba. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy Jézus legyen a középpontban.

Egyházunk tagjainak, valamennyi hittestvérünknek őszinte szeretettel kívánjuk, hogy legyen ez a karácsony valóban más. Fedezzék fel a karácsonyi gyermekben kapott csoda mélységét úgy, ahogy eddig még soha. Benne Isten szeretete jött el, és öltött testet, hogy az életünk más legyen, igazi életté formálódjon, és Isten örök országába vezessen.

Erős vár a mi Istenünk! 

2020 karácsony ünnepén:

Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök, Kondor Péter püspök, Szemerei János püspök